Digital marketing

SEA | Search Engine Advertising

Zoekmachine adverteren met SEA

Wat is SEA?

SEA (Search Engine Advertising) is een vorm van online adverteren waarbij je betaalt om je website of product te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Deze zoekresultaten worden vaak weergegeven boven of naast de organische zoekresultaten, en zijn gemarkeerd als “betaald” om te laten zien dat het om een advertentie gaat.

Er zijn verschillende manieren om met SEA te adverteren, waaronder het gebruik van Google Ads, de advertentieplatform van Google. Bij Google Ads betaal je per klik (Cost Per Click, of CPC) op je advertentie, wat betekent dat je alleen betaalt als iemand op je advertentie klikt en naar je website gaat.

Een belangrijk aspect van SEA is het gebruik van zoekwoorden om ervoor te zorgen dat je advertentie getoond wordt voor de juiste zoekwoorden. Bij Google Ads kies je welke zoekwoorden je wilt gebruiken voor je advertenties, en je kunt ook instellen hoeveel je wilt betalen per klik voor elk zoekwoord. Zoekmachines bepalen vervolgens op basis van de kwaliteit van je advertentie en de relevantie voor het zoekwoord of je advertentie getoond wordt en op welke positie.

SEA kan een effectief middel zijn om meer bezoekers naar je website te trekken, vooral als je net begint met je website of als je wilt concurreren met bestaande websites die al goed scoren in de organische zoekresultaten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat SEA een kostbare vorm van online marketing kan zijn, dus het is belangrijk om een goed begrip te hebben van je doelgroep en om je budget en doelen goed te bepalen voordat je begint met adverteren.

Op het juiste moment met de juiste advertentie zichtbaar

Verschillende vorm van Search Engine Advertising

SEA (Search Engine Advertising) is een vorm van online adverteren waarbij je betaalt om je website of product te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Hier zijn enkele voorbeelden van SEA-campagnes die je kunt opzetten:

 • Zoekwoorden-gebaseerde advertenties: Bij dit type campagne kies je specifieke zoekwoorden waarvoor je wilt adverteren, en je advertentie wordt getoond wanneer mensen zoeken naar die zoekwoorden. Bijvoorbeeld, als je een webshop hebt die tassen verkoopt, kun je ervoor kiezen om te adverteren voor zoekwoorden zoals “leren tassen” of “dames tassen”.
 • Demografie-gebaseerde advertenties: Bij dit type campagne kies je specifieke demografische doelgroepen waarvoor je wilt adverteren, zoals leeftijd, geslacht of locatie. Bijvoorbeeld, als je een webshop hebt die speelgoed verkoopt, kun je ervoor kiezen om te adverteren voor vrouwen tussen de 25 en 35 jaar oud die in de Verenigde Staten wonen.
 • Remarketing-advertenties: Bij dit type campagne kun je mensen die al eerder op je website zijn geweest, opnieuw benaderen met specifieke advertenties. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door middel van cookies of pixel-tags, die bijhouden welke producten iemand op je website heeft bekeken. Zo kun je bijvoorbeeld mensen die een bepaald product op je website hebben bekeken, opnieuw benaderen met een advertentie voor dat product.
 • Display-advertenties: Bij dit type campagne kun je advertenties weergeven op websites die gerelateerd zijn aan je doelgroep of aan het onderwerp van je advertentie. Zo kun je bijvoorbeeld een advertentie weergeven op een website over tuinieren als je een webshop hebt die tuinmeubelen verkoopt.
 • Dit zijn slechts enkele voorbeelden van SEA-campagnes die je kunt opzetten. Er zijn nog veel meer manieren om met SEA te adverteren, dus het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jouw doelgroep en doelen het beste werkt..

 

Voorbeeld SEA strategie

Hoe zet je een goede SEA strategie op?

Er zijn verschillende manieren om het rendement van je SEA-campagne te meten, waaronder het gebruik van Google Analytics om het aantal bezoekers op je website te volgen, en het gebruik van conversie-tracking om te zien hoeveel bezoekers op je website daadwerkelijk een aankoop hebben gedaan of een formulier hebben ingevuld. Door het rendement van je campagne te meten, kan je bepalen wat wel en niet werkt en je campagne aanpassen om ervoor te zorgen dat je het meeste rendement behaalt uit je advertentie-uitgaven.

Om een goede zoekmachine advertising-strategie op te zetten, kun je de volgende stappen volgen:

 • Doelstellingen bepalen: Bepaal eerst je doelstellingen voor zoekmachine advertising, zoals het verhogen van de verkoop, het verhogen van de websitebezoekers of het verhogen van de naamsbekendheid.
 • Zoekwoordenonderzoek: Voer een zoekwoordenonderzoek uit om te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw producten of diensten. Gebruik zoekwoordonderzoekstools zoals Google AdWords Keyword Planner of SEMrush om zoekwoorden te vinden die vaak worden gebruikt door je doelgroep.
 • Advertentiegroepen maken: Maak advertentiegroepen aan voor verschillende producten of diensten, of voor verschillende stadia in de koopreis van de klant. Hiermee kun je gerichter adverteren.
 • Advertenties maken: Maak effectieve advertenties die aansluiten bij de zoekwoorden van de advertentiegroepen. Zorg ervoor dat je advertenties relevant en aantrekkelijk zijn voor je doelgroep.
 • Targeting instellen: Stel de targeting in voor je campagnes. Hiermee kun je je doelgroep gericht bereiken, bijvoorbeeld door te targeten op leeftijd, locatie, geslacht of zoekgedrag.
 • Analyseren en optimaliseren: Houd de prestaties van je campagnes bij en analyseer de gegevens om te zien wat werkt en wat niet. Optimaliseer je campagnes regelmatig om zo het rendement te verhogen.

 

In samenvatting is SEA een vorm van online adverteren waarbij je betaalt om je website of product te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines. Het kan een effectief middel zijn om meer bezoekers te genereren